Tuesday, June 17, 2008

Tjejer VS Killar

Läste en intressant artikel i DN om matematik och kön publicerad 2008-05-29. Jag har klippt den rakt av för att dela med mig av den då det finns lite att fundera över. Om ni vill se artikeln som är skriven av Carolina Hawranek så klicka på rubriken. Håll till godo / J
"Femtonåriga flickor i jämställda länder som Sverige och Norge räknar lika bra som pojkar. Men i ojämlika länder räknar de sämre än pojkarna.
Psykologiska tester av kunskap och inlärningsförmåga visar inga större skillnader mellan pojkar och flickor. Därför är det märkligt att pojkar, i de flesta länder, i genomsnitt får bättre resultat på matteproven än flickor.

Men skillnaderna varierar mycket mellan olika länder. Det gör även ländernas kulturella förutsättningar. Italienska och amerikanska forskare undersökte därför om jämställdhet och resultat i matematik har något samband.

Forskargruppen utgick ifrån en världsomspännande studie som heter PISA - Programme for international student assessment. I den finns provresultat från identiska matteprov gjorda av mer än 276.000 femtonåringar från fyrtio länder.

Forskarna sammanställde fyra stora internationella mätningar på kvinnors möjligheter i samhället. Därefter har de samkört informationen om jämställdhet med resultaten från elevernas framgång i proven. Resultatet visar att ju mer jämställt ett land är, desto mindre är gapet mellan pojkars och flickors prestation i matematik.

I genomsnitt är flickornas resultat två procent sämre än pojkarnas. Turkiska och italienska flickor får fyra procent sämre resultat än pojkarna i matteproven. Turkiet och Italien ligger också långt ner på forskarnas skala för jämställdhet.

Sverige och Island hamnar däremot högt på listan för jämställdhet. Svenska flickor ligger bara en halv procent efter pojkarna i matteresultaten och på Island får tjejerna nästan tre procent bättre resultat i genomsnitt än pojkarna i samma ålder. I PISA-undersökningen finns även resultat från prov i läsförmåga. Där är förhållandet omvänt mellan könen. Flickor är överlägsna i alla länder. Dessutom drar de ifrån pojkarna ju mer jämställt samhället är. I Turkiet får flickor fem procent bättre resultat i läsproven och isländska flickor får över 12 procent högre resultat än pojkarna.

Gerd Brandell är universitetslektor i matematik vid Lunds universitet. Hon har länge forskat på området.
- Det här bekräftar tidigare resultat. Skillnaderna i prestationer mellan flickor och pojkar har försvunnit i Sverige. Betygsmässigt är det samma nu, men det har tidigare funnits en fördel för pojkarna. Samma sak händer i liknande länder som våra, säger hon.

Studien publiceras i kommande numret av tidskriften Science."

No comments: