Saturday, June 21, 2008

Mattebus?

Hittade en rolig artikel i Aftonbladet den 20 juni 08. Jag kopierar texten och bilderna (ibland tas artiklarna bort) men om ni vill se den i orginal klickar ni på rubriken.
Foto: Bulls Text: Robert Triches


Pinurligt värre
Cirkelfenomen i engelska Wiltshire avslöjat som en matematisk symbol.

Är det ett gäng mattenördar som har varit framme här?
Eller kanske ena matematiksnillen till rymdvarelser? Cirkelfenomenet i Wiltshire i södra England har i alla fall avslöjats som en sinnrik symbol för talet pi.

Astrofysikern Mike Reed i North Carolina fick se bilden av cirkelfenomenet som upptäcktes nära slottet Barbury i Wiltshire i början av månaden. Han insåg direkt att mönstret betydde något speciellt. Och efter lite funderande kom han fram till att cirkeln var en perfekt symbol för de tio första siffrorna i talet pi. Till och med decimaltecknet finns med.

Matematikern upptäckte att cirkeln var indelad i tio lika stora "tårtbitar”, där linjerna representerade siffrorna i talet. Den första linjen räknas utmed tre sektioner och åtföljs av en rund prick som ska symbolisera kommatecknet. Linjen rör sig sedan utåt, först via en sektion, sedan via fyra sektioner, ytterligare en sektion och så vidare tills alla de tio första siffrorna – 3.141592654 – finns med.

Uträkningen finns beskriven som ett diagram signerat Mike Reed.

– Det är ofattbart, säger han om själv om det hela.
Cirkelfenomenen, ibland omnämnda som sädesfältscirklar efter det engelska ”crop circles” är vanliga både i England och USA. Vissa tror att cirklarna är hemliga meddelanden från yttre rymden. Andra är mer skeptiska och tror att det snarare rör sig omkreativa skojare som ger sig ut på åkrarna nattetid.

Exakt vem som står bakom just ”pi-cirkeln” vet ingen. Kanske Stewart Dobson, lokalpolitiker i Wiltshire träffade närmast:
– Antingen är det en välutbildad person som står bakom det här eller också en väldigt välutbildad rymdvarelse, säger han till tidningen The Scotsman.

Mike Reeds schematiska uträkning av cirkelfenomenet.

No comments: