Tuesday, August 26, 2008

Varje vecka...

Varje vecka kommer det att finnas en kluring att fundera över på en dörr i korridoren vid Mattestudion. Jag kommer även att lägga ut den här på bloggen. Denna vecka är det klassiskt tändsticksproblem att lösa. Det är roligt att se och framförallt höra elevernas diskussioner om och med mattekluringarna. Detta är den andra för dem att lösa. Även personal stannar till och funderar :-)


Veckans kluring:
Vilka två pinnar av 15 ska man flytta för att få fem lika stora kvadrater?

See you soon!

Tuesday, August 19, 2008

Dagen D

Idag slog vi upp dörrarna till Mattestudion. Roligt med drop in besök, både nya elever och gamla, även elever som har gått ut ur Broängen. Nästa vecka kör vi elevbesök i organiserad form så att alla verkligen vet var Mattestudion ligger!

Thursday, August 14, 2008

Tändsticksproblem 3


Ja men nu är det väl dags att vakna från sommarslummer och börja återigen i skolan. På Broängen börjar vi tisdagen den 19 augusti.

Medan vi väntar på skolstart kan man lösa ett till tändsticksproblem! Ta fram stickor och sätt ihop fyra kvadrater som på bilden. Du behöver 12 stickor till detta problem. Utmaningen är att ta bort två av stickorna och så att du bildar två kvadrater av de lagda stickorna. Fixar du utmaningen?

Friday, August 8, 2008

Tändsticksproblem 2


Nappar det?
I flera dagar har det regnat nu, regn och åter igen regn. Men visst är det så att när det regnar så nappar det också?! Och därmed gör vi en lite övergång till nästa tändsticksproblem; fisken.

Du behöver åtta (8) stickor av något slag, tex sugrör, grillpinnar, pennor eller nåt annat som finns runt dig. Lägg dessa åtta stickor som på bilden: till en fisk. Kluringen i detta fall är att få fisken att simma åt något annat håll genom att byta plats på två (2) stickor. Klarar du av det?

Simma lugnt!